Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale va analiza în această perioadă toate proiectele care au încheiat contracte de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și care nu au posibilitatea reală de a finaliza în timp util investiția pentru care au fost alocate fondurile europene.
Astfel, în urma acestei analize, în primul trimestru al anului 2015 Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) va rezilia toate proiectele contractate care nu au depus nicio cerere de plată și care se află într-un stadiu de realizare ce nu permite finalizarea lucrărilor și depunerea ultimei cereri de plată până la 30 septembrie 2015 – termenul limită conform prevederilor contractului de finanțare, stabilit în conformitate cu Regulamentul European 1290/2005, art. 28, alin. (1) privind finanțarea Politicii Agricole Comune.
„AFIR va rezilia toate acele proiecte care nu au plăți și nu mai au șanse reale de finalizare, evident în urma unei analize foarte atente și după dezbateri cu beneficiarii implicați. Trebuie să luăm această măsură cât mai urgent, chiar de la începutul anului 2015 pentru a permite utilizarea corectă a fondurilor europene pe care România le are la dispoziție pentru finanțarea agriculturii și pentru dezvoltarea mediului rural. Astfel, toate fondurile care acum stau blocate nefiind solicitate de beneficiari, vor fi redistribuite imediat către acele măsuri care au deficit de finanțare. Prioritatea noastră este evitarea blocării finanțărilor europene acordate pentru agricultură și dezvoltare rurală.” a precizat David Eugen POPESCU, director general al AFIR. Această măsura va fi aplicată de către AFIR tuturor proiectelor implementate atât de către beneficiarii privați, cât și de către cei publici ai PNDR
2007 – 2013.
INFORMAȚII SUPLIMENTARE
AFIR a plătit până la 27 octombrie 2014 peste 6,51 miliarde de euro (din 9,3 miliarde de euro alocate de Uniunea Europeană și Guvernul României prin PNDR 2007 – 2013) pentru proiecte de investiții și pentru plăți directe. Raportat la totalul fondurilor europene alocate de Uniunea Europeană, AFIR a ajuns în acest moment la un grad de absorbţie de aproximativ 73%.
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a primit și verificat în total 148.414 cereri de finanţare, în valoare de peste 18,3 miliarde de euro, din care au fost selectate pentru a primi finanţare nerambursabilă 96.132 de proiecte, cu o valoare de peste 7,1 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de angajare de 116,62% a fondurilor disponibile prin PNDR pentru proiectele de investiții.
5 noiembrie 2014
AFIR – Relaţii Mass-Media – 004 021 310.16.28;
massmedia@afir.info; www.afir.madr.ro