POLIROM Sandra Pralong : Cum schimbam mentalitatea? 25 de ani in Romania
Sandra Pralong este coordonatoarea bestsellerului Mai romani decit romanii? De ce se indragostesc strainii de Romania.
Cum schimbam mentalitatea? Iata intrebarea la care incearca sa raspunda Sandra Pralong in aceasta carte-caleidoscop, ce reuneste texte aparute in diverse publicatii romanesti si internationale in ultimii 25 de ani. E recompusa astfel evolutia Romaniei pe parcursul unui sfert de veac, din perspectiva unei romance care s-a intors in tara in anii ’90, dupa o bogata si semnificativa experienta de viata si profesionala in Occident. Plasindu-si de multe ori problematica intr-un context mai larg, european ori al tarilor foste comuniste, autoarea abordeaza teme dintre cele mai variate, de la probleme sociale si societate civila la valori democratice, etice sau globalizare.
„Aceasta carte este despre Romania si romani: despre cum am putea gindi diferit ca sa traim mai bine. Nu doar individual, ci mai ales colectiv, ca o comunitate. Este o carte despre unde sintem dupa 25 de ani de la moartea lui N. Ceausescu si despre cum am putea fi de acum incolo, ca sa devenim o societate intr-adevar deschisa, creativa si prospera.” (Sandra Pralong)
„Sandra Pralong este una dintre foarte putinele persoane care pot scrie credibil (intelectual si moral) despre acest subiect! In plus, are o scriitura pasionata si pasionanta.” (Vladimir Tismaneanu)
POLIROM Matila Ghyka: Curcubeie
Traducere de Georgeta Filitti
Prefata de Patrick Leigh Fermor
Autobiografia unei personalitati remarcabile a culturii romane, adevarat cosmopolit considerat de Mircea Eliade un uomo universale al Renasterii ratacit in secolul XX, Curcubeie reuneste intr-un unic volum cele doua parti publicate separat in limba franceza, Popasuri ale tineretii mele si Fericit ca Ulise… Cu un acut spirit de observatie si un umor delicat, Matila Ghyka insira povestea unei vieti pline de peripetii, surprinzind cu luciditate fenomenele sociale, politice si morale ale epocii. Cititorul va descoperi Moldova sfirsitului de secol XIX, in care autorul si-a petrecut copilaria, si numeroasele locuri in care l-au purtat carierele de ofiter de marina si, ulterior, de diplomat. Caci Matila Ghyka a calatorit din Martinica si Senegal in Persia, de la Londra in Statele Unite ale Americii, Japonia si China, atent peste tot la traditii, peisaje aparte ori chiar bucataria locala. Si, mai ales, a avut relatii de prietenie cu oameni exceptionali, precum Paul Valery, Leon-Paul Fargue, Antoine de Saint-Exupery, Paul Morand, Lucien Fabre sau Salvador Dali.
„Viata lui Matila Ghyka a insemnat o succesiune excitanta si poate contradictorie, dar de fapt – si dincolo de aparente – de incarnari armonioase ce se completau una pe alta. El aminteste, privind dojenitor amuzat in urma, ca in tinerete avusese ambitia sa devina un «om complet» al Renasterii, asemenea lui Pico della Mirandola. In ciuda rezervelor sale, a ajuns exact asa. Viata i‑a fost o succesiune de sinteze: romantic cu clasic, ortodoxie cu catolicism, matematica si poezie, geometrie si electronica, fizica si estetica, ceremonii si viata boema, reactii ereditare si liberalism dobindit, gindire intemeiata pe studiu si teze stiintifice, cu noutati, ecuatii in forma de sonete, precizia exegezei tehnice si filosofice, cu fascinatie pentru alchimia incantatorie si subconstienta a limbajului, emotie si analize, magic si ratiune, visuri si logica.” (Patrick Leigh Fermor)
POLIROM Haruki Murakami: Barbati fara femei
Traducere din limba japoneza de Iuliana si Florin Oprina
Unul dintre cei mai bine vinduti scriitori ai Editurii Polirom
In noua sa colectie de povestiri, care, poate nu intimplator, imprumuta titlul celui de-al doilea volum de proza scurta al lui Ernest Hemingway, Haruki Murakami deseneaza relieful interior al unor barbati care fie au pierdut, fie n-au avut nicicind pe cineva. Fara ezitari, abil si nuantat, Murakami exploreaza peisajul lucrurilor care ii unesc sau ii despart pe barbati de femei, vorbind despre singuratatea barbatului, sexualitate si excentricitate, despre pierderi, regasiri si efectele devastatoare ale unor evenimente aparent minore; personajele lui sint minate in lupta de permanenta cautare a unui echilibru, a unui adevar si a unui fel de a-ti trai viata care sa impace sinele tau adevarat cu asteptarile celorlalti.
„Samsa nu avea nici cea mai vaga idee unde se afla sau ce ar trebui sa faca. Abia daca intelegea, cu greu, ca acum el este omul pe nume Gregor Samsa. De unde stia el asta? Poate ca‑i soptise cineva la ureche in timp ce dormea: «Numele tau este Gregor Samsa». Inainte de asta insa, cine fusese el? Ce fusese?” (Haruki Murakami, Samsa indragostit)