duminică, martie 23, 2025

Florin Roşu: Când instituțiile se simt jignite

Florin Rosu„Susnumitul aflându-se pe Bdul Unirii din municipiu Focşani, în locul Piaţa Unirii, a adresat cuvinte şi expresii jignitoare la adresa instituţiilor statului şiangajaţilor acestora, lezându-le demnitatea. S-au efectuat filmări operator.
Citatul de mai sus aparține unui plutonier major al Jandarmeriei din Vrancea, plutonier care a dat sancțiuni/avertismente cu ocazia unui miting cu caracter politic. S-ar părea că omul și-a făcut datoria. Ce poate fi mai onorabil decât să aperi instituțiile statului și angajații acestora? Apărarea instituțiior statului trebuie să fie o constantă a comportamentului politic într-o democrație. Fără instituții solide, fără respectul arătat acestora, nu putem să funcționăm normal din punct de vedere democratic.
avertisment jandarmiÎnsă, dincolo de aparențe, citatul de proces verbal de mai sus ridică două probleme importante. Prima dintre ele este cea a relațiilor dintre instituții și cetățean. În principiu, cetățeanul trebuie să respecte instituțiile statului, pentru că, tot în principiu, acestea lucrează în interesul său. În condițiile în care instituțiile fac în așa fel încât lucrurile să decurgă normal în societate, în măsura în care rezolvă problemele cetățenilor în cadrul legal existent, instituțiile statului merită respectul cetățenilor. Problema e că ”a merita respectul” nu este sinonim cu ”a obliga la respect”. Într-o societate, oricare ar fi ea, instituțiile statului nu pot câștiga respectul tuturor, chiar dacă ar funcționa perfect. Interesele oamenilor sunt atât de diverse încât nu pot fi satisfăcute toate în același timp. Prin urmare, vor exista întotdeauna nemulțumiți de funcționarea instituțiilor statului, nemulțumiți ce vor fi tentați să folosească ”expresii jignitoare” la adresa instituțiilor. Pentru că libertatea de exprimare este încă în vigoare, conform ultimei verificări a Constituției României (art.30), cetățenii au toată îndreptățirea să se exprime injurios la adresa instituțiilor statului. Ideea că ”nu e frumos” sau că ”nu se cade” așa ceva nu are acoperire atât timp cât cetățenii sunt finanțatorii statului, iar statul e ”servitorul” cetățenilor. În concluzie, cetățenii au dreptul să înjure statul, însă statul nu are voie să-și înjure cetățenii. Trebuie să-i spună cineva asta și domnului plutonier major de la Jandarmeria Vrancea.
  În al doilea rând, se pune problema dacă instituțiile statului pot fi jignite. Instituțiile sunt structuri impersonale de utilitate socială, nu au suflet, nu au personalitate, nu au sentimente, nu au probleme existențiale etc. A le atribui o ”demnitate” care poate fi lezată e un abuz logic și psihologic. Domnul plutonier în cauză a personalizat instituțiile, le-a creditat cu demnitate, cu amor propriu și s-a erijat în apărătorul lor. El însuși fiind un reprezentant al unei instituții a statului, nu a putut să treacă peste afrontul adus Statului. Oare s-a simțit jignit domnul plutonier? Oare domnul plutonier s-a simțit a fi însuși Statul? Sper că nu. Personalizarea instituțiilor statului e un reflex totalitar, care nu poate să aducă nimic bun pentru democrație. Dacă afirm aici că Primăria este incompetentă, Consiliul Județean e furăcios, iar Jandarmeria e cretină, voi primi acasă un avertisment sau o amendă pentru că ”am lezat demnitatea instituțiilor statului”? De unde a știut domnul plutonier că a fost lezată demnitatea instituțiilor și a angajaților acestora? I-a întrebat înainte de a scrie procesul verbal? Poate instituțiile statului s-au simțit bine, poate scopul lor a fost să pună la încercare vigilența unor cetățeni. Noi nu știm, dar domnul plutonier se pare că știe.
În concluzie, se pot avansa două ipoteze pentru situația domnului plutonier major: prima e că a scris procesul verbal după dictare, ceea ce m-ar face să-i înțeleg situația, deoarece s-ar putea să aibă familie, datorii la bănci etc.; a doua este că s-a simțit ca un fel de Zorro cu pix în loc de spadă, convins că apără Statul în fața cetățenilor nemernici.

Sincer, nu știu care variantă e mai rea pentru el. Știu cu siguranță că oricare dintre variantele de mai sus este foarte rea pentru mine.

Florin Roșu

Comments

comments

- Publicitate -

Related Articles

- Publicitate -

Articole noi