Mulţi români se întreabă ce are atât de atractiv o comună obişnuită din judeţul Prahova de a devenit o adevărată Mecca pentru potentaţii vremurilor noastre. Este vorba de comuna Cornu. Ce nu ştiu decât câţiva iniţiaţi este că respectiva comună devenise importantă încă dinainte de 1989. Până la urmă, cunoscătorii trecuţi de o anumită vârstă ne-au făcut un pustiu de bine şi ne-au lămurit. Şi iată povestea reală.
Pe la sfârşitul anilor ’80, securiştii lui Ceauşescu au realizat nişte studii de specialitate şi au descoperit că zonele cele mai apropiate de Bucureşti cu aerul cel mai ozonat sunt Olăneşti, Breaza şi Cornu. Şi, ce să vezi? Securiştii de ieri şi de azi, comuniştii de ieri şi de azi s-au înghesuit să-şi ridice vile în zonele respective, mai ales în obscura comună prahoveană Cornu. Nu mai dau exemple, că toată lumea ştie ce rezidenţi celebri are comuna Cornu (plus alţi şmecheri mai puţin cunoscuţi poporului). Înainte şi după 1989, în această comună s-a început o adevărată întrecere socialistă de pompare, an de an, de miliarde şi miliarde de la bugetul de stat (şi nu numai). Uite-aşa a devenit comuna Cornu o localitate mult mai modernă decât multe oraşe din ţară.
Cât despre Olăneşti … cine credeţi că a ales să ridice ditamai casa de vacanţă în această staţiune? Coana Leana în persoană, care a vrut să-i facă o surpriză lui nea Nicu şi a comandat o vilă de protocol în staţiunea vâlceană. Construcţia de lux a fost finalizată în 1989 iar cuplul Ceauşescu a reuşit să ajungă o singură dată în această vilă somptuoasă. I-a lovit, apoi, valul revoluţionar al loviturii de stat. Măcar au petrecut o noapte la aer (foarte) curat!
Şi cine credeţi că s-a ocupat de amenajarea confortului la Cornu şi Olăneşti pentru nomenclaturiştii de ieri şi de azi? O firmă de încredere pentru structurile noastre (de ieri şi de azi!). Adică holdingul Aedificia Carpaţi, fostul trust de proiectări şi construcţii Carpaţi din perioada comunistă. O firmă comunistă transformată în societate pe acţiuni şi privatizată de aceiaşi băieţi deştepţi şi cu ochi albaştri, întreprinzători încă dinainte de 1989, condusă de aceiaşi oameni de bază ca în 1989. Iar director general este acelaşi ca în 1989, unul Petre Badea, un apropiat al Elenei Ceauşescu, iubit şi iubitor al structurilor de informaţii, al comuniştilor re-evaluaţi ş.a. Şi ce credeţi că s-a ales de ’’palatul’’ Olăneşti al familiei Ceauşescu? A rămas în administrarea statului, renovat, îngrijit şi modernizat, iar Guvernul Ponta l-a transferat în 2013, cu titlu gratuit, în patrimoniul Serviciului Român de Informaţii. Ce surpriză! Cum se mai leagă toate, peste capul milioanelor de amărăşteni care pun botu’ la manipulările politicienilor ’’emanaţi’’ de ’’Revoluţia’’ din Decembrie ’89!
Cătălin Stancu