Politica vrânceană a devenit previzibilă și chiar plictisitoare din anul 2000 până acum. Avem una bucată baron care câștigă pe bandă rulantă toate tipurile de alegeri din acest județ. Mai face unele concesii la prezidențiale, să nu deranjeze inutil. În 15 ani de domnie s-au căutat sute de motive pentru a justifica fixarea dosului de baron în jilțul de la Consiliul Județean indiferent de sistemul electoral. S-au născut teorii, s-au vărsat lacrimi și nervi, s-au lansat zvonuri. Că e protejat de x, că l-a cumpărat pe y de la nu știu ce partid, că e prea puternic, că îl ajută diverse instituții, că are oameni infiltrați prin toate partidele, că are o echipă foarte bună, etc. Toate acestea pot fi mai mult sau mai puțin adevărate dar nu explică niciuna de ce totuși câștigă mereu și foarte probabil va câștiga și anul acesta.
Poate punem întrebarea greșită, poate nu ar trebui să ne întrebăm de ce câștigă el ci să ne întrebăm de ce pierde opoziția. Să facem o scurtă analiză și poate putem să descoperim misterul.
La nivel de comunicare publică PSD are o evoluție liniară de 15 ani încoace. Nu a produs nimic spectaculos, vreo strategie, vreun purtător de mesaje carismatic sau teme noi de dezbatere. Probabil din cauza faptului că are același lider de 15 ani, PSD a devenit complet previzibil la nivel de comunicare publică. Aceleași sloganuri seci gen ,,fapte nu vorbe,, aceleași critici către concurență gen ,,nu ați făcut nimic pentru județ,, sau ,,guvernul liberal democrat și maghiar,,. Nici în 2015 nu au improvizat, a luat Oprișan totul pe persoană fizică și a produs un spectaculos ,, ma ocup și de Focșani,,. Canalele de comunicare mereu aceleași Monitorul de Vrancea făcându-și cu destoinicie datoria. Au apărut în plus și niște postaci că e la modă, unii de-ai casei alții ,,presupus,, renegați.
Ce a făcut opoziția la nivel de comunicare în ultimii 15 ani? Și-au răcnit cu disperare ,,opoziția,, față de baron și au punctat excelent la capitolul critici imediat cum acestea apăreau în presă formulate gata și descoperite de ziariști. Au schimbat tot felul de sloganuri care mai de care mai inteligente, în funcție de emitent. Singurul care a fost cât de cât aproape să producă o surpriză a fost cel cu ,,buturuga mică,,. În rest o vrăjeală continuă, o barbologie care a dat tot timpul apă la moară criticilor baronale și le-a întărit. Acum a fost ,,demisionat,, Nini Săpunaru și a venit un tânăr mult mai „priceput”, Cătălin Toma, care ne asasinează cu ,,construim împreună,, și ne mai face și cu ochiul. S-ar putea să țină pentru că aduce mult cu ,,fapte nu vorbe,, sau ,, mă ocup și de…,,. Or fi învățat la aceeași școală. De cealaltă parte a PNL – aripa democrată, a apărut Bălosu, pus pe fapte mari, elimină corupţii şi securiştii dar, orbit de sabia cu care ameninţă câteva capete de boieri bătrâni şi perverşi, pierde din vedere că unii tineri fac ce vor ei prin filiale. Ultimul exemplu este mătrăşirea din partid a lui Bogdan Marica, şeful Obştii de la Vidra, de către colegul Moroşanu, de teamă că Marica va fi candidatul PNL Vidra la primărie. Pe Moroşanu nu l-a interesat ca cel mai bun din organizaţie să fie desemnat candidat, l-a mătrăşit pe cel pe care-l considera o ameninţare. Iar Bălosu, prea ocupat să taie capete dar şi să nu-şi ridice-n cap organizaţii locale, n-a văzut manevra sau s-a făcut că nu o vede. Precedentul e periculos… .
Ar fi mult de analizat pe comunicarea politică dar ar fi și mult de citit așa că voi concluziona. Principala diferență la nivel de comunicare dintre PSD și opoziție în județul Vrancea este că media puterii preia ce zice puterea în timp ce opoziția preia ceea ce zice media de opoziție. Cu alte cuvinte unii se laudă și au unde să o facă iar alții (jurnaliștii) critică și au ecou(opoziția). O mână de ziariști sunt cei care fac la nivel de comunicare ceea ce ar fi trebuit să facă partidele de opoziție. Bineînțeles că au apărut și pe partea asta postaci care pun umărul la eforturile ziariștilor, pentru că partidele nu fa mari eforturi.
Dar nici asta nu a lămurit dilema. Chiar dacă îți fac alții treaba, la vot tot tu, opozantule participi. Și atunci de ce nu iei niciodată voturi suficiente să învingi baronul?
Dacă de comunicat nu comunică bine, atunci ce ar trebui să facă partidele? Să se organizeze, să aibă candidați buni, să aibă oameni în secțiile de vot, să-și activeze cadrele și să lupte pe terenul unde numai ele o pot face, în campania electorală. Pentru că Oprișan câștigă la voturi nu la vorbe. A critica aspru și competent puterea ar fi un început bun dar nu ar câștiga alegerile. Alegerile se câștigă sau se pierd la ORGANIZARE! Parcă începem să ne lămurim.
Tot presa săraca a sancționat blaturile evidente pe care conducerea PNL le-a făcut cu Oprișan. Mai un contract de proiectare, mai un ATOP, mai un CA la piață, mai un ENET, etc. Le-a dat Oprișan după ,,inima,, și funcția fiecăruia. Dar am fi naivi să credem că toate aceste privilegii sunt gratuite. Deci ce fac acești domni ,,de banii ăștia,,? Păi rămân corigenți la matematică, la matematica lui Oprișan, simplă, eficientă, ucigătoare.
Județul Vrancea are aproximativ 318 000 de votanți înscriși în listele electorale permanente împărțiți în 74 de localități, 69 de comune și 5 orașe. Cele 5 orașe însumate înseamnă 38.56% din totalul alegătorilor înscriși în listele permanente. Deci mediul urban în care dreapta ar trebui să ,,rupă,, înseamnă aproape 40% din voturi. Dacă adunăm și primele 30 de comune în ordinea numărului de votanți vom vedea că 35 de localități din 74, respectiv 30 de comune și 5 orașe însumează 77% din totalul voturilor vrâncene.
Si acum întrebăm și noi, ca opinia publică, domnilor liberali mai sunt câteva luni până la alegeri, câți candidați aveți pregătiți în județul Vrancea?
Pentru câte din cele 5 orașe ale județului aveți candidați cu șanse să câștige?
Eu nu am auzit până acum de niciunul. Văd fluturându-se unii primari de comune în funcție, țanțoși și plini de importanță dar nimic nou, nimic important. Credeți că veți câștiga alegerile cu o mână de primari de comune pe care îi mai aveți?
Ce-ar fi să faceți și ceva opoziție reală și să nu vă mai bateți joc de încă o oportunitate. Noi v-am vota dar trebuie să vreți și voi să fiți votați. Nu v-ați dori să vă dați singuri consilii de administrație, C.A-uri și directorate?
Noi, electoratul, suntem dispuși să vă ajutăm dar până acum pierdem cu toții prin neprezentare.
Sebastian Oancea