vineri, decembrie 13, 2024

PNL nu are candidați câștigători în fața PSD, la București, Focșani, Galați, Brăila …

Frământările și lipsa de strategie din marele PNL ajută PSD să se mențină pe linia de plutire după degringolada produsă de procurorii DNA dar și de demisia guvernului Ponta. În plus, cu o mare capacitate de regenerare, PSD încearcă să folosească experiența strămoșilor săi PCR/FSN/FDSN/PDSR. În Parlament sunt majoritari, în Guvern mai au mulți oameni, în structurile publice din teritoriu aproape toți sunt ai/cu PSD. Nu știu pe câți îi va schimba guvernul Cioloș. În ritmul de melc de acum se pare că vor rămâne mulți pesediști la butoane. Așa că Dragnea și ai lui au o bază de susținere importantă în anul electoral ce urmează.
Cât privește PNL, acesta pare a-i da o mână de ajutor partidului lui Iliescu în a se consolida și a recupera terenul pierdut în ultimele luni. Se pun tot felul de criterii teoretice de integritate și condiții pentru eventualii candidați în care foarte puțini politicieni români se regăsesc. Prea puțini politicieni, de la toate partidele, se pot încadra, în mod real, în șabloanele pe care vor să le stabilească șefii PNL (nici ei nu sunt Alba ca Zăpada, ohoooo). Este greu de prevăzut, în acest moment, cum vor arăta candidații și campaniile electorale ale PNL de anul viitor.
Acum se observă o lipsă de ”cadre” bine conturate, cu imagine publică pozitivă și cu intenție crescândă de vot din partea electoratului în rândul peneliștilor. Nu sunt situații izolate, astfel de probleme se găsesc în multe organizații PNL din țară. Managementul politic pare încremenit în partidul Brătienilor. Iar această stare de fapt negativă este responsabilitatea liderilor, de la centru sau din județe.
În București, PNL nu are candidați care să câștige alegerile locale. Deocamdată, niciun nume vehiculat nu are șanse reale de câștig, atât la sectoare cât și la Primăria Generală. PNL are o mare problemă în cea mai mare organizație din țară. Numai dacă ne uităm la posibilul favorit la candidatură, Cristian Bușoi, ne dăm seama de situația jenantă în care se află PNL. La sectoare, cu una-două excepții, situația pare la fel de încremenită. În Vrancea și județele limitrofe, ca să nu extrapolez, situația candidaturilor la alegerile locale este asemănătoare. PNL nu are, la vedere, un candidat pentru Primăria Focșani care să facă față tăvălugului roșu, care să-i determine pe alegători să nu mai pună ștampila în chenarul trandafirilor roșii, care să-i scoată din case în ziua votului pe cetățenii blazați de atâtea cumetrii și politicianisme ieftine. Sunt niște tensiuni acute și evidente în PNL Vrancea, niște jocuri parcă dirijate de Oprișan, încât este greu de crezut că anul viitor se vor schimba frâiele puterii, de la PSD la PNL. Aceeași situație în privința candidaților PNL o întâlnim la Bacău, la Buzău, la Brăila, la Galați etc. La butoanele organizației PNL Galați îl vedem tot pe ”dinozaurul” Victor Paul Dobre, un personaj care n-are nicio legătură cu reforma, cu performanța sau caracterul. Nici nu ar trebui să fie multe așteptări de la un activist de bază al PCR pe Șantierul Naval din Galați, care nu se dă dus nici în ruptul capului din fruntea PNL. Tot înainte, tovarăși!
PS – se pregătesc rezultatele unui nou sondaj pentru Primăria Focșani (și nu numai) care ar scoate, chipurile, candidatul PNL care să câștige bătălia electorală cu PSD. Firma prietenă de sondare din Buzău va prelucra în mod obiectiv datele de pe teren și, conform răspândacilor, va ieși următoarea ierarhie în privința intenției de vot: 1-Nini Săpunaru, 2-Ionuț Ștefan, 3-Mihai Copaci, 4-Tudorel Trofin. Probabil că Săpunaru va renunța să candideze la Primăria Focșani și își va anunța, din nou, sprijinul pentru Ionuț Ștefan. La rândul său, Mihai Copaci va fi mulțumit că a ieșit pe locul al treilea, în interesul escaladării tensiunilor din PNL (partea ex-PDL).
Cătălin Stancu

Comments

comments

- Publicitate -

Related Articles

- Publicitate -

Articole noi