duminică, mai 19, 2024
Florăria Focșani

Scrisoare deschisă către o pupincuristă de la Monitorul de Vrancea

SebeÎn urmă cu două zile, una dintre aşa zisele jurnaliste de la Monitorul de Vrancea, ziar de partid şi de stat al celui care-a distrus judeţul, scria despre un BMW acoperit cu hârtie igienică, văzându-l drept cadou făcut de cineva, fără să observe că cineva îl sancţionase pe proprietar pentru că parcase aiurea, acoperindu-i maşina cu hârtie de şters. Un fapt banal, pe care noi l-am sancţionat în paginile Gherilei de Vrancea doar din punct de vedere al hilarului situaţiei. Ulterior, fătuca ce-a scris articolul a revenit, cerându-şi scuze că a confundat sula cu prefectura, după care s-a lansat în laude aduse publicaţiei la care scrie şi la final, voalat, numindu-ne „deontologi cu tinichele de coadă, malahişti (termen care se foloseşte în ultimele spelunci în care cred că o femeie ca ea n-a intrat), sugători de pahare prin birturi sau utilizatori de dreapta până le creşte păr în palmă (iarăşi o expresie demnă de o femeie care scrie la un cotidian)”. N-aş fi vrut să încep un război cu asemenea personaje, dar cred că merită să primească o lecţie din care are ce învăţa, deşi mă îndoiesc că, la vârsta ei şi la cât e de îndoctrinată, va mai avea vreo revelaţie. O fac doar pentru ca cititorii noştri, aşa puţini cum spune ea că sunt, să ştie despre cine vorbesc şi cine sunt, cu adevărat unii dintre cei care scriu la Monitorul. Şi chiar dacă nu merită deranjul, o să-mi permit şi o analiză pe text.

1 „Da, chiar aşa, scuze stimate domn, elev la Colegiul Unirea, posesor de BMW. Scuze că m-au înşelat ochii şi în loc de hârtie am văzut panglici, că am crezut că a fost un gest frumos, când în realitate cineva a făcut o glumă pe care n-ai apreciat-o. Sunt mioapă şi naivă. În general, scuze că îmi permit să scriu despre tot ceea ce văd în Focşani, în Vrancea sau oriunde. Scuze că atunci când scriem despre olimpici, premianţi, abia dacă au ştirile respective câteva sute de vizualizări, iar când scriem, de exemplu, despre un BMW cu panglici (sau hârtie igienică) roz, se îngrămădesc mii de cititori. Apropos, că tot ziceai că nu citeşti „Monitorul“, ştii că am scris de foarte multe ori despre tine şi diverse premii pe care le-ai câştigat? Dă-i o căutare pe site-ul nostru cu numele tău, măcar aşa de curiozitate, şi eventual dă-le linkurile şi colegilor tăi care te-au sunat să-ţi zică de BMW, dar nu te-au felicitat când au apărut ştirile despre premii în ziar pentru că, cel mai probabil, nu-i interesează.” (text preluat din Monitorul de Vrancea)

Deşi posesorul BMW-ului te-a sunat la redacţie şi te-a rugat să scoţi poza din ziar, tu ai continuat să-ţi justifici acţiunea şi chiar ai mers la un mic şantaj, mai mai că ar trebui să-ţi spună „săru-mâna” că nu l-ai dat la gazetă cu binecunoscuta frază „Ai parcat ca un bou”. Ba chiar îl faci să-i pară rău că te-a sunat, reamintindu-i că ai scris de nenumărate ori despre premiile lui ca elev, aşa că, ce mai conteaza că ai anulat totul făcându-l de cacao?

2 „Scuze aşadar tuturor celor care strigă că vor ştiri serioase, despre probleme reale, dar nu le văd pentru că au ochii formaţi doar pentru faptul divers. Ceea ce a fost şi această „pilulă cu lectură“ de câteva rânduri, fără pretenţii de ştire sau alt gen jurnalistic. Ziarul a fost plin cu articole bine documentate despre datornicii la stat, reînceperea lucrărilor la ANL, continuarea lucrărilor în cartierul Sud, concursul pentru posturile de inspector şcolar, ajutoare pentru vrânceni aflaţi în situaţii disperate, şezătoarea de la Poiana Negari, utilizarea cardului de sănătate, reprezentanţii tinerilor din toată ţara care s-au întâlnit la Focşani, şi câte şi mai câte. Asta doar în ediţia de ieri. În fiecare zi „Monitorul de Vrancea“ publică articole serioase, iar din când în când câte un fapt divers. Care stârneşte indignarea cancan-iştilor mascaţi în cititori de Revista 22 şi Dilema Veche. Mă laşi??!!!” (Text preluat din Monitorul de Vrancea)

Da, citim şi Revista 22 şi Dilema Veche şi alte publicaţii care nu vă sunt pe plac, nici vouă şi nici turnătorului ordinar de şef al vostru, încă de pe vremea când în Vrancea îţi era teamă să citeşti sau să comentezi un articol din astfel de publicaţii, mai ales dacă lucrai într-o instituţie publică, pentru că erai înfierat cu mânie proletară chiar în paginile „Scânteiei” voastre. Vă reamintesc că erau vremuri când unul dintre cei pe care-l proslăveaţi în paginile publicaţiei la care scrieţi la comandă, George Băeşu, adunător el însuşi de hârtie igienică de pe unde apuca, ajuns prefect, punea pumnu-n gură jurnaliştilor de la Ziarul de Vrancea, printre care, cu onoare, m-am regăsit la un moment dat, doar pentru că ceea ce scriau nu-i era pe plac.

3 „A! Să nu uit! Scuze tuturor celor care ar vrea să închidem ochii, să ne facem că nu vedem, care, dacă ar putea, ar desfiinţa presa, că le stă în gât. Şi, desigur, scuze fripturiştilor frustraţi, utilizatori de dreapta până le creşte păr în palmă, sugători de pahare prin birturi, pe care nu-i citeşte nici dracu’, scuze aşadar că Monitorul este muuuuuult deasupra voastră. Ce să-i faci, foamea e mare în rândul deontologilor cu tinichele la coadă, care se dau mari ziarişti, dar sunt mici malahişti. Hai, sictir, scribi pe şerveţele!” (Text preluat din Monitorul de Vrancea)

Nu cred că e cazul să explic prea mult că voi chiar nu ştiţi ce înseamnă să vrea cineva să vă închidă magherniţa. Si nu pentru că ati fi prea critici, ci pentru că aţi ascuns ani de-a rândul problemele reale ale urbei, ale judeţului, doar pentru ca orasul si judetul sunt conduse de cei care va conduc si pe voi si va spun ce sa scrieti. Si da, ati inchis ochii la multe nelegiuiri făcute de Oprisan & Co, printre care subminarea economiei judetului, ridicarea chioscurilor ziarelor care nu-i conveneau, furaciunea din proiectul cu bani europeni privind reabilitarea Pietei Unirii, bani de care a beneficiat din plin sefa voastra de ziar – Corina Trifan, prin firma de betoane, ati inchis ochii la faptul ca Focsaniul e un oras mort din mai toate punctele de vedere. Si daca despre noi spui ca nu ne citeste nimeni, caci nu mi-e teama sa spun ca la noi ai facut referire in articolul tau de 2 lei, iti spun ca suntem cititi de oamenii care nu inghit ce le dati voi pe nemestecate. Spre deosebire de voi, asa birtasi cum ne considerati, ne-am zbatut sa facem un ziar online, care implica anumite costuri si el, insa nu din cele de care beneficiati voi – adica fonduri publice, din buzunarul vranceanului, si cine ne citeste ne citeste, cine nu, nu. N-o sa-i aruncam niciodata ziarul peste gard, asa cum se practica la voi de ani buni, sa+i dam sa citeasca din Tezele si invataturile presedintelui de judet. Iar daca stam la sprituri prin carciumi, e iarasi treaba noastra, pentru ca nu stam pe banii vostri si nici pe cei ai Consiliului Judetean. Si nu cred ca e mai rau sa bei un sprit decat sa dansezi pe mese (jurnalistii vechi stiu despre ce vorbesc), dupa care sa scrii la comanda. Sau, ca sa te citez, spuneai deunazi despre o colega de-a ta, sau subordonata, cum o consideri, ca „se inchiloteaza si pleaca la eveniment”. In legatura cu ultimele invective folosite la adresa noastra, nu comentez, e nedemn de mine sa folosesc acelasi limbaj. Poate in carciuma…

Concluzie – singura diferenţă dintre tine (sau alţii ca tine de la ziarul lui Portofel) şi Badea sau Gâdea este că limbile pe care le daţi sunt de nivel mai mic. În rest, sunteţi din aceeaşi latrină. Şi nu uitaţi, când Oprişan nu va mai avea nevoie de voi, vă va arunca la fel ca pe o măsea stricată, aşa cum a făcut cu mulţi care l-au slujit.

Sebastian Oancea

Comments

comments

- Publicitate -

Related Articles

- Publicitate -

Articole noi