Politicienii români sunt, în majoritate, opusul a ceea ce susţin, a imaginii şi declaraţiilor cu care se prezintă în faţa opiniei publice. Şi nu numai politicienii. Instituţiile statului român nu sunt ceea ar trebui să fie. Unele se apropie de standarde şi normalitate, altele au rămas anchilozate. Toate sunt conduse de români, mai mult sau mai puţin profesionişti, mai mult sau mai puţin corupţi, mai mult sau mai puţin conştienţi de rolul lor. Iar în instituţii, tot români de-ai noştri lucrează. Cam cu aceleaşi însuşiri precum şefii lor.
Una dintre instituţiile foarte importante ale statului este Serviciul Român de Informaţii. O instituţie ce ar trebui să rămână ’’discretă’’ dar care se află nepermis de mult în prim planul vieţii publice din ultima perioadă. Angajaţii şi activitatea SRI ar trebui să fie în umbră, nu la vedere. Dar nu în umbră în sens ocult, negativ sau mistic. În acelaşi timp, nici nu trebuie să cădem în extrema idealizării acestei instituţii, în extrema apărării nelimitate, fără discernământ, fără a adresa întrebări şi a primi răspunsuri. Între mit şi realitate poate că ar trebui să alegem adevărul. Un adevăr necoafat, neromanţat, neprefăcut, neretuşat. Dezinteresat şi liber. Sau, poate, aducându-ne aminte de un celebru serial american, ’’adevărul e dincolo de noi’’?
Revenind la ceva concret, vedem că şeful interimar al SRI, Florian Coldea, este în centrul scandalului declanşat de dosarele în care este implicată Elena Udrea. Apar date, informaţii, poveşti, declaraţii, suspiciuni, supoziţii, întâmplări care au legătură cu Serviciul Român de Informaţii, în general, şi cu fostul director adjunct, acum interimar, Florian Coldea. Oricât s-ar strădui procurorii şi judecătorii, nu vom afla, în totalitate, care sunt reale, care au un sâmbure de adevăr, care sunt invenţii şi care sunt interesele. Oricum, nu iese fum fără foc. Şi surprind, în acest sens, fervoarea cu care unii comentatori, analişti, politicieni, afacerişti îşi dau cu părerea şi-l apără din toate poziţiile pe Coldea (unii direct, alţii pe ocolite, alţii merg pe ’’bate şaua să priceapă iapa’’). Oameni care se dau bine ’’informaţi’’. Păi, dacă sunt ei bine ’’informaţi’’ şi atotcunoscători, cum de n-au vorbit, până acum, şi de partea întunecată a unora din SRI, în frunte cu celebrul Coldea? Să nu ne spună că nu ştiau, că devin şi mai penibili! Auzeam noi, pe la Focşani, de manevrele coordonate de Coldea, şi nu ştiau atotcunoscătorii ’’dă’’ Bucureşti? Se auzea pe malurile Milcovului de afacerile (pe alocuri sordide) de milioane de euro învârtite de firmele paravan iar pe malurile Dâmboviţei era un mister? Dar de oamenii preluaţi de la vechea securitate comunistă, cu tot cu mentalitate, metehne şi apucături, cu tot cu ofiţerii/ agenţii acoperiţi, cu tot cu informatorii, nimic? Dar despre oamenii infiltraţi în toate domeniile ( Sebi Ghiţă cică habar nu are!?), de manipulările folosite în politică, mass media, administraţie şi alte domenii de interes cum de ’’nu ştiau’’ atotcunoscătorii? Culmea, pe plaiurile mioritice se vorbea de metodele (coordonate de Coldea) de obţinere de informaţii importante şi de preluare a controlului în unele zone ale societăţii româneşti dar pe plaiurile lui Bucur … ioc! Ş.A.M.D. Sau toată lumea ştia dar nimeni nu vorbea iar acum se încearcă faza cu batista pe ţambal?
Şi ca toată tărăşenia să fie completă (adică un lucru bine făcut), Comisia pentru exercitarea controlului asupra activităţii SRI din Parlamentul României este alcătuită exact în interesul … SRI. Că doar nu s-o speria de junele deputat nevinovat Georgian Pop (preşedintele comisiei respective) un securist (pardon, sereist) hârşit, uns cu toate alifiile, parcă discipol al celebrului general de lovele din secu/ SRI Gioni Popescu? Sau, parcă, alţi membri ai comisiei, precum Ghiţă, Savu, Preda, Atanasiu sau Verestoy ar avea alte interese decât capetele din SRI, în frunte cu Florian Polichinelle!?
Gherila de Vrancea
Secretele lui Polichinelle Florian
- Publicitate -