luni, septembrie 9, 2024

Şmenuri penale la Primăria Mărăşeşti, sub oblăduirea primarului Chitic

DNA-FOTOInvestigaţii marca gheriladevrancea.ro:

Într-un oraş falimentar – Mărăşeşti – primarul îşi dă singur lucrări, de la Primărie la firma sa. Primăria scapă de impozite de miliarde firme cu sediul în Mărăşeşti, CUP Focşani dar şi firma unui deputat UNPR din Vrancea, a „volatilizat” materiale de construcţii de la noul Bazin de înot şi a absolvit de la plata unor impozite firme de casă ale primarului, impozite de miliarde care ar fi putut face oraşul Mărăşeşti mai bogat. În tot acest timp, Mărăşeştiul e declarat oraş defavorizat, cu o populaţie majoritar şomeră şi falimentar.

Firmă fantomă, păsuită de Primăria Mărăşeşti de obligaţiile fiscale – taxe şi impozite

Potrivit unei note de constatare a Curţii de Conturi, în 2007, firma MONTE-NELLY INN HOSPITALITY FRANCHISE – S.R.L., Bucureşti a solicitat Primăriei Mărăşeşti autorizaţia nr. 126 de construire a unui hotel P+1, autorizaţie pe care a şi primit-o. A urmat ridicarea unei clădiri care se dorea hotel în punctul Tişiţa, însă după ce a fost ridicat etajul 1 şi s-a pus acoperiş, clădirea a rămas abandonată. Cu toate acestea, deşi raportorii Curţii de Conturi au constatat că acea clădire întrunea, prin lege, elementele structurale ale unei clădiri, ea nu a fost impozitată niciodată de Primăria Mărăşeşti. Impozitul aferent care ar fi trebuit plătit era de 900 de milioane de lei vechi, datorie către bugetul oraşului pe care atât defunctul primar Vlase, cât şi actualul primar Chitic, s-au făcut că nu o vad. De altfel, procesul verbal de recepţie a clădirii a fost întocmit abia în 2013, şi asta de frică raportorilor fiscali. Golănia a mers până într-acolo, încât, la data de 28.06.2011, Primăria a volatilizat datoria firmei către buget, fără să explice de ce şi cum. Cu alte cuvinte, primarul Chitic a absolvit de datoria de peste un miliard de lei o firmă care construia pe terenul oraşului. Ne întrebam, retoric, ce s-ar întâmpla cu un amărăştean care nu şi-ar plăti obligaţiile fiscale timp de un an, nu de mai mulţi, aşa cum au procedat şmecherii de mai sus.  Firma MONTE-NELLY INN HOSPITALITY FRANCHISE – S.R.L., Bucureşti aparţine unui cetăţean român născut în Republica Moldova, Dorin Munteanu, care l-a avut ca asociat pe Higer Igor, cetăţean israelian născut în URSS, care are drept de şedere temporară în România. Ulterior, acesta i-a cesionat părţile sociale lui Dorin Munteanu, cesiunea reprezentând 0,344% din întreg capitalul social. Firma are pe rol, potrivit www.listafirme.ro nu mai puţin de 13 procese, printre care 2 de faliment.

Excavări fără autorizaţie şi fără nici o plată către bugetul Mărăşeştiului

În perioada mandatului fostului primar Vlase, dar şi pe mandatul lui Chitic, adică între 2008 şi 2013, 4 firme au excavat din balastierele din Siret şi Susita, însă nu au plătit taxele aferente excavaţiilor. Una dintre firme, SC Cantisort SRL, aparţinând lui Nicusor Cantia din Călimăneşti, a dorit să-şi deschidă iaz, în acest sens necatadicsind să solicite autorizare de excavare, evident, eludând şi taxele legale pe care ar fi trebuit să le plătească Primăriei. Şi aici, atât Vlase cât şi actualul primar, Valerică Chitic, au tăcut … chitic! Alţi bani care ar fi trebuit să intre în bugetul unui oraş declarat defavorizat au fost păsuite de administraţia din Mărăşeşti.

Nici statul nu plăteşte la stat, în Mărăşeşti

Potrivit aceluiaşi raport al Curţii de Conturi, timp de 5 ani, CUP Focşani – Compania de Utilităţi Publice Focşani, a racordat la apă şi canal un număr de gospodării din Mărăşeşti. Toate bune şi frumoase, lumea bucuroasă că oraşul devine civilizat, însă societatea focşăneană, care are ca acţionar majoritar Consiliul Judeţean Vrancea, nu a solicitat nici autorizaţie de la Primăria Mărăşeşti, în speţă, nu a plătit nici taxele aferente. Cu atât mai mult cu cât proiectul de branşare a localităţilor la apă şi canal este finanţat de Uniunea Europeană. Ce se întâmplă, domnule director al CUP Focşani, Gheorghe Vasilescu, domnule Marian Oprişan, dacă UE află că banii pe care ar fi trebuit să-i plătiţi pentru autorizări la Mărăşeşti nu au fost achitaţi? Unde sunt aceşti bani?

Tigaeru_Rosca_LaurentiuDeputat UNPR de Marasesti şi magazinul Profi, păsuiţi de la impozite reevaluate, implicit mai mari

În Piaţa Mărăşeşti, clădire în care îşi au sediul mai multe firme, inclusiv cea a deputatului UNPR Laurenţiu Tigaeru Roşca, dar şi magazinul Profi, Primăria a „uitat” să reevalueze impozitele pe clădiri şi chirii, favorizând 3 agenţi economici cu plăţi mai mici către bugetul de stat. Astfel potrivit raportului, Tigaeru ar fi trebuit să plătească o taxă cu o cotă de impozitare 20 la sută, însă din cauza faptului că Primăria Mărăşeşti nu a reevaluat spaţiile de închiriat, acesta a plătit doar o cotă de 1,5 la sută. „Eu am avut acolo magazin vreun an şi ceva, dar l-am închis pentru că nu mergea afacerea. Nu e obligaţia mea să întreb Primăria ce taxe trebuie plătite, am primit hârtie cu sumele pe care trebuie să le plătesc şi le-am plătit. Nu am ştiut până acum de acest control al Curţii de Conturi.”, a declarat deputatul Laurenţiu Tigaeru Roşca. De acelaşi tratament preferenţial a beneficiat şi Hidroconstrucţia Bucureşti, firma care a lucrat în proiectul CUP de alimentare cu apă şi canalizare şi căreia i-au fost închiriaţi 3 mii de metri pătraţi în incinta Liceului Indutrial nr. 1 din Mărăşeşti. La data efectuării controlului de către Curtea de Conturi, SC Hidroconstrucţia Bucureşti avea o datorie de peste 3 miliarde de lei vechi la bugetul Mărăşeştiului. Iarăşi ne întrebăm de ce edilii oraşului defavorizat nu au făcut pe dracu-n patru să recupereze această datorie.

Primăria unui oraş plin de şomeri a dat ajutor de minimis unei firme de eoliene, deşi aceasta nu era eligibilă

Despre morti, numai de bine, se spune, insa, cu mare tam-tam, fostul primar Vlase anunţa, în 2010, că Mărăşeştiul iese din recesiune după ce o firmă de eoliene şi-a anunţat intenţia de a planta mega-morişti de vânt pe terenul aferent oraşului. Nu numai că proiectul a rămas doar pe hârtie, ba chiar Primăria a acordat firmei SC Mărăşeşti Wind Cluj Napoca, firma care şi-a anunţat intenţia de-a planta eoliene în urbe, facilităţi fiscale constând în ajutor de minimis, deşi firma nu era eligibilă pentru un asemenea ajutor. Mai mult, deşi firma ar fi trebuit să plătească redevenţe către bugetul Mărăşeştiului, Primăria nu a încasat nici un leuţ chior.

Bazinul de înot din Mărăşeşti, sursa de „ciordeală” de materiale

Potrivit aceleiaşi note de constatare a Curţii de Conturi, Primăria a făcut dispărute materiale de construcţii achiziţionate pentru realizarea bazinului de înot din Mărăşeşti.Astfel, în lucrările executate la bazin s-a constatat că figurează execuţii de lucrări doar pe hârtie, iar materiale în valoare de 140 de milioane de lei au fost cumparte însă n-au mai ajuns în structura bazinului. S-or fi înecat….

Primar administrator Valerio Prestal ChiticBomboana de pe coliva, primarul Mărăşeştiului a dat lucrări cu dedicaţie firmei sale

O ultimă constatare, şi poate cea mai gravă, este aceea că primarul Chitic îşi întreţine afacerea din banii Primăriei. Anul trecut, instituţia pe care cu onor, credem, o conduce, a emis 3 ordine de plată către SC Valerio Prestal SRL, firma primarului Chitic, în valoare de peste 70 de milioane de lei vechi, constând în „prestări servicii”. În afara faptului că e vorba de firma primarului, pe care şi-a trecut-o chiar în CV-ul de pe site-ul Primăriei, instituţia pe care o conduce nu a putut explica ce fel de prestări servicii a primit de la firma edilului.

Nota poate fi descărcată aici.

Concluzionam, cerând DNA să se autosesizeze în baza acestei note, întocmite de funcţionari ai statului român.

 

Comments

comments

- Publicitate -

Related Articles

- Publicitate -

Articole noi