duminică, mai 19, 2024
Florăria Focșani

Sunt mândră de Preşedintele meu!

magda si basescuPerioada anilor 2004-2014 rămâne puternic marcată de personalitatea Președintelui Băsescu. Un om politic care a încercat să imprime un alt mod de a face politică la cel mai înalt nivel. A fost un Președinte care a încercat continuu să se prezinte asa cum îl cunoaștem, direct, puternic, bun strateg și nu a ezitat niciodată în a-și exprima sentimentele în cele mai emoționante clipe ale celor două mandate. Rar vezi un lider atat de puternic să lacrimeze fie de bucurie, fie atunci când traiește un sentiment profund de tristețe.
Președintele Băsescu a reușit să ne lase nouă românilor o țară sigură, cu instiuții care să-i apere pe cetățeni, să apere legea și să consolideze democrația.
Modul de a acționa al lui Traian Băsescu arată tăria și puterea de caracter.
Un moment de care imi aduc aminte și care m-a marcat a fost anul 2012. Eram secretar executiv PSD Diaspora, perioada în care „gloriosul” USL a ajuns la putere, iar ascensiunea lor se clădea prin nimicirea celor care se aflau în calea lor, inclusiv instituțiile statului. Erau după o perioadă lungă de opoziție, flămanzi și dornici de răzbunare. S-au considerat îndeajuns de puternici pentru a-l îndepărta pe președintele Băsescu și pentru a-și atinge aceste scopuri, au folosit traseismul parlamentar pentru a obține majoritate parlamentară. Am vazut cum peste noapte oameni care erau de dreapta au trecut la stânga. Au fost înlocuiți apoi liderii celor două Camere ale parlamentului și Avocatul Poporului. O sesiune extraordinară a parlamentului a fost ulterior convocată pentru suspendarea lui Băsescu și pentru organizarea unui referendum care să oficializeze această decizie. Rămân la părerea ca am avut o lovitura de stat.
Atunci am luat decizia de a iesi public și de a-l apăra asumându-mi toate costurile politice. Era nedrept față de copii mei, față de cei apropiați, să tac pentru un loc cald în Parlament sau într-o instituție a statului. Am ieșit public și-am spus că nu sunt de acord cu modul în care a fost suspendat preşedintele Băsescu. Mi s-a parut nedrept ca în 48 de ore să afli că nu vei mai fi şeful statului, era prea mult pentru un stat, care avea doar 22 de ani de viaţă democratică. Un stat în care nimic nu este previzibil este un stat slab, iar eu nu am vrut ca România să rămână în ochii celor din afară drept un stat de neluat în seamă, unde democraţia poate fi călcată în picioare de oricine formează o majoritate. Nu l-au suspendat doar pe Traian Basescu. Au suspendat statul de drept. Au suspendat încrederea în instituții.
Era clar ca după o astfel de declarație , etapa PSD se incheia pentru mine și am trecut de partea Președintelui și a dreptății. Am spus că voi vota împotriva suspendării, nu neapărat pentru Preşedintele Băsescu, ci pentru a apăra viitorul acestei ţări.
A fost o perioadă grea și pentru mine, asistam la atacuri venite din partea foștilor colegi, a prietenilor virtuali. Îmi aduc aminte că războiul îl duceam mai mult în mediul online, pe Facebook. Dintr-o dată „prietenii” virtuali s-au transformat și purtau o „bătălie” lipsită de argumente, bazată doar pe un limbaj indecent, blocam zeci de persoane. Dar cum după furtuna iese soarele și se limpezesc apele așa s-a întâmplat și atunci. Am avut o victorie a Președintelui la referendum. Satisfacția a venit la sfârșitul lunii august când am primit un mail in care Președintele și-a exprimat mulțumirea pentru ceea ce am făcut.


basescu-bistriceanuBună ziua, Doamna Magda Bistriceanu,
Va mulțumesc mult pentru susținerea din timpul referendumului. Sunt convins că întelegeți mult mai bine decât mulți dintre colegii dumneavoastră ce înseamnă stat de drept, lege și reguli.
Traian Basescu
Nu regret nimic din de ceea ce am facut, pentru că USL-ul nu mai există, iar Presedintele își încheie mandatul cu demnitate și pleacă de la Palatul Cotroceni exact așa cum au decis românii și nu atunci când haita de hoți speriați de mersul bun al justiției din România își doreau să-l demită pentru a pune această țară sub controlul lor departe de lumea civilizată.
Iar dacă ne uităm la ultimul sondaj INSCOP, Traian Basescu este considerat acum cel mai bun Presedinte post-decembrist, mult înaintea lui Iliescu și Constantinescu. Dacă adaugăm și faptul că cea mai mare pondere a opțiunilor pentru Traian Basescu este în rândul tinerilor (18-30 de ani) și că democrația este împartășită de 80,9% din electorat în dauna comunismului cu doar 14,3%, putem concluziona fără tăgadă că Traian Basescu este reformatorul României post-comuniste. A reușit să schimbe mentalitatea unui întreg popor…
De asemenea, pot spune că deși în jurul său au fost multe jocuri murdare, transferuri de putere, și compromisuri de valori, Traian Băsescu a rămas constant. Oricare ar fi fost riscul sau amenințarea, el a rămas constant cu respectul pe care l-a avut față de această țară și a iubit România. În domeniul politicii externe, a rămas ferm în apărarea căii europene și a luptat pentru ca România să nu fie doar o prezență în Uniunea Europeană, ci și un actor. În plan intern, de fiecare dată a fost atent la noi și a încercat să ne explice întotdeauna, ca un bun pedagog, ce înseamnă instituția prezidențială, ce înseamnă Europa, democrația și statul de drept. Ne-a arătat că demnitatea umană și egalitatea în fața legii sunt pietre de temelie a evoluției noastre ca națiune.
Din când în când am auzit însă și oameni care nu îl apreciază pe Traian Băsescu pentru că nu a mărit salariile și pensiile, sau pentru că nu a ridicat nivelul de trai. Totuși aceste măsuri țin în mare măsură de guvern, rolul asumat de președinte fiind acela de a ne scăpa de corupție și de abuz. Și a reușit. Ne-a învățat cât de nocive sunt rămășițele politice comuniste. Mutările sale politice au fost mereu calculate, și au avut ca scop responzabilizarea oamenilor care ocupă funcții publice în România și pretind în mod fals onestitate. Nu doresc să cad într-o formă de idolatrie, recunosc că președintele a făcut și erori în încrederea pe care a investit-o în anumiți oameni, dar asta dovedește că este uman și implicat. Este ușor să comitem erori atunci când ne implicăm și încercăm să schimbăm un sistem; și doar știm că în România piedicile au fost nu doar umane, ci și instituționale. Să nu mai amintesc de stigmatizarea încercată de mașinăriile mediatice ale unor penali.
Pentru tot ce a făcut pentru România în acești zece ani, pentru tot ceea ce a îndurat și înfruntat ca om politic, pentru ceea ce este Traian Basescu, sunt mandră de Președintele meu!

Comments

comments

- Publicitate -

Related Articles

- Publicitate -

Articole noi